5 na pet: Dušan Petrić
Sommelier Akademija 7 Stars


Određeni period radite u inostranstvu, šta je ono što je na Vas ostavilo najveći utisak kada je inostrano tržište u pitanju?

- Najveći utisak, kada je inostrano tržište u pitanju, je taj da vodeće zemlje u vinskoj industriji drže prvenstveno do svoje tradicije i kvaliteta vina. Na tržištu se mogu naći vina širokog cenovnog ranga, jer svaki kupac je karika u lancu koja vodi do uspeha.


Da li smatrate da je vinska kultura u Srbiji na ozbiljnom razvojnom putu, razmenjujete li iskustva sa ostalim kolegama?

- Vinska kultura u Srbiji je u poređenju na period od pre samo 10 godina na dosta višem nivou, i to zaslugom svih nas zajedno, počev od proizvođača, sommeliera, horeca sektora i po meni jako bitnog faktora a to je potrošač jer prepoznaje kvalitet i uživa u našem vinu. Najdraže mi je to što se u ljudima probudila svest i postalo je nezamislivo imati obrok bez vina.  U prijatnoj atmosferi razmena iskustva sa mojim kolegama se uglavnom pretvori na prelepo druženje uz dobro vino i hranu što i jeste svrha našeg posla.


Relativno skoro bili ste somelijer na jednoj od organizovanih prezentacija  u Beogradu, reč je o novom vinu na tržištu, "Falanghina del Sannio".  Kakvo su mišljenje ostavili posetioci degustacije?

- Vino "Falangina del Sannio" na moje iskreno oduševljenje je ostavilo veoma pozitivan utisak na sve prisutne goste. Njihova želja da probaju i čuju nešto novo uz puno poverenja dokazuje da je vinska kultura u Srbiji sve veća.


Kako biste Vi ocenili vino Falangina?

"Falangina" je lagano belo vino idealno za toplo leto jer sa svojim cvetnim i voćnim aromama će lako naći put do potrošača i svako ko joj da šansu neće ostati ravnodušan. Biće veoma zadovoljan odnosom cena-kvalitet i kao takvo mislim da će pronaći svoje mesto na našem tržištu.


Imate li neku preporuku ili poseban savet koji bi naši čitaoci trebali da slede u novogodišnjoj noći?

Moj savet svim čitaocima bi bio isti kao što i savetujem svoje goste, a to je: Postoje pravila kako ćete upariti svoje vino i hranu, ali najbitnije od svega je ono što će Vas učiniti srećnim da upamtite to veče po nečemu lepom, zato dajte mašti na volju, igrajte se i napravite svoj lični stil.


Zorana Petrović